Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios mediante el análisis de los hábitos de navegación. Pulsa en el botón de aceptación si quieres seguir navegando según los términos de nuestra política de cookies

              

 

L’Educació Social en els 40 anys d'Estatut d'Autonomia

Amb motiu de la celebració del 9 d'octubre, festivitat de la Comunitat Valenciana, la nostra companya M. José Navarro Vercher ha preparat aquest comunicat amb un interessant repàs històric de la nostra professió des que començà l'Estatut d'Autonomia en la Comunitat Valenciana.

COMUNICAT COEESCV

L'EDUCACIÓ SOCIAL EN ELS 40 ANYS D'ESTATUT D'AUTONOMIA

 

Aquest any s'han complert 40 anys de l'aprovació de les normes bàsiques recollides a la Constitució Espanyola del 78, a partir de les quals van començar a funcionar els Estatuts d'Autonomia en set comunitats, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana.

 

Aquest format de gestió descentralitzada que s'ha anat adaptant a cada realitat i s'ha anat modificant a cadascun dels territoris, no ha estat exempta de polèmica durant tots aquests anys, quant a les llengües, el finançament o les diferències que sorgeixen a la hora de comparar els serveis que la ciutadania rep, generant-se desigualtats de pes en educació, sanitat o prestacions socials.

 

I així, en aquesta evolució i transformació social constant, hem estat els i les professionals de l'educació social, acompanyant en tots els processos i creixent i adaptant-nos, per poder atendre totes les necessitats que amb cada canvi, amb cada crisi, sorgeixen al entorn social.

 

La nostra professió aflora als anys 70 com un moviment alternatiu en defensa del menor i on apareixen els primers educadors de carrer per tal d’atendre els col·lectius amb més vulnerabilitat. Se'ns ha anomenat de moltes maneres: educador especialitzat, educador monitor, educador de temps lliure… i encara, en aquests moments som una professió massa desconeguda, malgrat el temps transcorregut ja que, precisament, la setmana passada, celebrarem els 25 anys de la titulació a la Universitat de València.

 

En aquests moments convulsos, potser els més inestables de les últimes dècades, resulta d'extrema importància que a la nostra autonomia se seguisca treballant posant al centre de la intervenció, tant a nivell polític com a nivell social, a les persones amb situacions de més vulnerabilitat, mitjançant polítiques solidàries, compromeses amb la ciutadania i amb l'objectiu d'aconseguir aquesta justícia social que assegure l'equitat real.

 

I l'Educació Social, s'ha de contemplar indefectiblement com a dret de la ciutadania, ja que som el nexe entre aquestes polítiques socials i les persones, a través dels equips d'atenció primària dels Serveis Socials, als centres d'acollida de dones, xiquets, xiquetes o adolescents, als centres de gent gran, a col·legis i instituts i en tants altres àmbits, amb el ferm propòsit de millorar la qualitat de vida de les persones, des del respecte a la seva pròpia identitat.

 

Hem crescut amb la societat valenciana i així seguirem: creixent, assumint reptes, acompanyant en els processos, reivindicant millors condicions de vida per al conjunt de la ciutadania, eixint al carrer per alçar la veu contra les desigualtats i les injustícies…

 

Aquest és el nostre tarannà, el tarannà valencià, que corre per les nostres venes.

 

Mª José Navarro Vercher - Vocal Junta de govern del COEESCV

COMUNICAT adjunt.